Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Češi jsou nemocní, protože jedí nepravidelně a špatně

27. 03 2015 | Češi jsou nemocní, protože se stravují nepravidelně a jejich jídelníček je nevyvážený. Ve stravě mají nadbytek nezdravých tuků, cukru, soli a naopak málo ovoce a zeleniny. K tomu mají také málo pohybu, uvedla na dnešním workshopu Akademie zdravého životního stylu lékařka Marie Nejedlá z iniciativy Vím, co jím a piju. 

Nadváhou a obezitou trpí v Česku přes 57 procent dospělých, přibývá diabetiků, lidí s vysokým tlakem a více je i případů rakoviny. Doba dožití se sice prodlužuje, roky navíc jsou ale prožité v nemoci, varovala lékařka. 
    
Většina Čechů podle ní podceňuje rizikové faktory životního stylu a spoléhá na lékaře a léky. "Čechům se nechce předcházet nemocem a starat se o své zdraví. Tato cesta je přitom méně finančně nákladná než následná léčba v nemocnici," řekla. 
    
Oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO) je v Česku zvýšený příjem tuků a jednoduchých cukrů, u mužů i cholesterolu a sodíku. Příjem vápníku, hořčíku, draslíku a selenu je naopak nižší. Pro cholesterol byl výživový cíl splněn jen u dětí a žen, splněn nebyl u vlákniny, ovoce a zeleniny a soli. Příjem sodíku překročili Češi oproti doporučení téměř trojnásobně. 
    
S výběrem výživově hodnotných potravin poradí podle Nejedlé logo Vím, co jím. "Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako je sůl, jednoduchý přidaný cukr a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny s tímto logem mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro tělo nedocenitelná," řekla lékařka. 
    
Pro zvýšení příjmu vápníku, který je důležitý pro zdravé kosti, je podle výživové poradkyně Karolíny Hlavaté vhodné pravidelně pít mléko a jíst mléčné výrobky, přednostně méně tučné. "Denně tři porce mléka, mléčných výrobků a sýrů, přičemž jedna porce je 250 mililitrů mléka či kefíru, 200 gramů jogurtu, 55 gramů sýra," upřesnila. Pro zvýšení příjmu selenu doporučila ořechy, vnitřnosti a mořské ryby, pro zvýšení příjmu jódu mořské ryby, korýše, mléko a mléčné výrobky.
 
zdroj: ČTK

Diskuse

 
.

Speciály

Naše magazíny

Novinky ze světa bydlení, aut, techniky ...

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO