Herec Liška chce v létě zdolat trasu Tour de France na koloběžce

Šestice bývalých atletů v čele s hercem Václavem Liškou vyrazí v létě na slavný cyklistický závod Tour de France, jehož trasu ovšem nepojedou na kole, ale na sportovní koloběžce. Mladý tým dnes projekt s názvem Kick France 2013 představil v pražském Divadle na Jezerce, kde Liška hraje v představení Práskni do bot.

Nápad jet na koloběžkách trasu Tour de France se zrodil v roce 2005, kdy Josef Zimovčák zdolal francouzské kopce na historickém vysokém kole. "Řekl jsem si, že když to ujede v padesáti letech na kole, tak já to zvládnu ve třiceti na koloběžce. A kluci v čele s Honzou Vláškem se toho chytili," uvedl Liška.
 
Kamarádi prý ale nápad zpočátku nebrali vážně. "Nejdřív to byl takový vtip u piva a nakonec z toho vzniklo tohle," řekl ČTK Vlášek, který je jedním z šesti účastníků, kteří se spolu dříve závodně věnovali atletice.
 
Ojedinělá jízda na koloběžkách po trase Tour de France začíná den před startem cyklistického závodu 28. června. Šestice jezdců, která plánuje denně zdolat 180 až 200 kilometrů, zavítá mimo jiné do Nice, Marseille či Montpellier. Na koloběžkách během třítýdenní jízdy zdolají trasu o celkové délce 3400 kilometrů. Na koloběžkový závod se jezdci začali připravovat zhruba před dvěma lety, jízdě na koloběžce se věnují od roku 2000.
 
zdroj: ČTK